12.19.2008

Un medic si un Ferrari pentru un dezastru national

In august, un medic aflat a volanul unui Ferrari spulbera un tanar pe trotuar si il omoara. La jumatatea lui decembrie e pus in libertate.

Tot la jumatatea lui decembrie, un medic ce importa Ferrari in Romania este desemnat ca Ministru al Sanatatii. Probabil de la el a cumparat si primul medic Ferrari-ul ucigas. De data asta, pe trotuar suntem toti oamenii obisnuiti din aceasta tara. Mi-e teama sa nu am vreodata treaba la spital. Ca astfel de combinatii (medic+Ferrari) mi se par deja fatale.

12.17.2008

Etta James, in varianta unui ventriloc

Cum faci sa impresionezi juriul la un concurs gen Megastar? Din America, ia uitati-va aici:


Etta James Cover -Ventriloquist - - Funny videos are here

Etta James, marea cantareata, cred ca nu si-a inchipuit vreodata ca o papusa va putea sa cante la fel ca ea. Beyonce, in noul ei rol ca Etta James, face un efort vizibil, dar papusa pare sa cante natural, fara sfortari.

12.16.2008

Bush atacat cu un pantof, Badea da cu pantofii in Basescu

Exasperat si innebunit de actiunile si minciunile unui om care a distrus o tara, un ziarist irakian a protestat la o conferinta de presa aruncand cu un pantof in Bush. Montajul video pe care il gasim pe Youtube e relevant:



Badea da cu pantofii in emisiune



Aflat intr-o stare de nemultumire maxima, Mircea Badea, la emisiunea sa, a repetat simbolic gestul de protest la adresa presedintelui Basescu si a momentelor penibile de ieri (demisia lui Stolojan si numirea lui Boc):


E un gest care imita intr-un fel atitudinea unor politicieni care, metodic si fara scrupule, calca o tara in picioare. Bush a ales Irakul, dar si propria tara a avut de suferit enorm de pe urma politicii sale iresponsabile. Basescu isi duce si el luptele pentru teritoriu fara a-i pasa de efecte. Se ia la tranta cu alti masculi dominanti, confunda bufonul regal cu prim ministrul, navaleste cu cizmele murdare si tropaie fericit in sufrageria natiunii. Si cand o tara ingrozita se uita la mizeria pe care o lasa in urma, el, inca tropaind, intreaba fericit: vedeti ce frumos dansez?

12.02.2008

Patriotism sau cinism

De curand am citit un articol pe site-ul lui Dragos Manac (http://www.manac.ro/2008/12/01/noi-suntem-romani/). El face o analiza asupra nationalismului, patriotismului si a imaginii superbe pe care romanii o au asupra propriei istorii. Sau din contra, asupra parerii negative despre propriul neam, izvorata din dezamagire. Ca de obicei, imi place ca are pareri ferme si frumos argumentate.

Patriotismul tine de traire si nu de argumente



Totusi, argumentele nu au legatura cu patriotismul, nici cu religia. Patriotismul, in opinia mea, tine de traire si dupa aceea se argumenteaza.

E ca si cum te-as intreba despre parintii tai. Poate dupa multe criterii nu sunt oameni "reusiti social", nu au averi sau faima sau contributii esentiale la istoria lumii. Si totusi esti mandru de ei, ti-i amintesti intr-o lumina pozitiva, aparte fata de ceilalti.

La fel si cu patriotismul. E o lumina pozitiva pe care popoarele o proiecteaza asupra eului propriu, a propriei istorii. Este argumentarea rationala a unui sentiment irational. Este si calcul, si marketing, si propaganda si manipulare.

Eu nu cred in analize cu valoare de adevar asupra caracteristicilor (nu ma refer la cele fizice) unor popoare sau natii. Evit sa le analizez comportamentul in sabloane. Tin seama de diferentele culturale, de normele sociale, dar in primul rand cred in individ. Dar societatea ne modeleaza viitorul la fel de mult precum talentul si caracterul. Iar societatea de azi este un cadru intr-un film. E greu sa te uiti la un cadru si sa intelegi tot filmul. Iar daca te uiti de la inceput, inseamna ca iti deslusesti istoria. Poti sa o faci rece, analitic, sau in acea lumina pozitiva care se numeste patriotism.

Poate Dragos Manac a devenit un cetatean mondial, care exista intr-un cadru global. Poate vorbeste mai rar despre parintii lui, despre patria lui. Sau poate este doar dezamagit. Sper sa-si revina si sa aiba ocazia sa se bucure din cand in cand ca e roman.