12.04.2009

Proverbe de campanie electorala

La sfarsit de campanie vedem ca unele proverbe romanesti se aplica cu darnicie situatiei aproape comice in care se afla cei doi candidati:


Ce-si face omul cu mana lui nici dracul nu-i face


In cazul lui Basescu, si-a facut cu dosul palmei in campania trecuta (a jurat pe Biblie ca nu a dat cu pumnul in copil, deci ramane dosul palmei). Filmarea, prelucrata sau nu, a fost redifuzata pana la lehamite de posturile TV arondate "mogulilor". Supra difuzarea a avut si efectul desensibilizarii publicului, caci la a suta repetare nu mai ai nici o traire.

In cazul lui Geoana, gafa proprie o constituie vizita la Vantu. Esti candidat la presedentie si om politic cu experienta. Ce Doamne iarta-ma te poate face sa te duci in ceas de noapte la mogulul care tocmai e acuzat ca face si drege si de care tocmai te-ai lepadat intr-un interviu in acea zi? Oare nu-ti inchipui ca, macar pe campanie, fiecare pas al tau e filmat, pozat si inregistrat? Exista o singura expicatie, ceea ce ne duce la al doilea proverb:

Apara-ma Doamne de prieteni, ca de dusmani ma apar singur


Basescu, in lipsa de program politic si de majoritate parlamentara, mizeaza in campanie pe un discurs de revolutionar. Nu se poate referi la cei 5 ani in care a fost presedinte, nici la performantele guvernului aservit Boc, asa ca ii da timp de cateva luni cu mogulii care fac si dreg... In loc sa isi vada de treaba, oamenii din jurul lui Geoana parca ii tin partea Basescului. La ce ma refer: daca nu apareau in public Patriciu si Vantu, incet incet Basescu ajungea sa aiba un discurs similar lui Vadim Tudor, poate mai putin colorat. Un discurs putin credibil, care dadea in paranoia. Oamenii s-ar fi saturat treptat de scandal, de dusmanii nevazuti care vor raul tarii, de moguli si de rechini imaginari. Dar, surpriza, in mijlocul luptei finale, mogulii ies in persoana la rampa.

Prima oara Patriciu conduce insusi atacul mediatic asupra lui Basescu, cel cu copilul. Pai de ce tocmai el, ce nu putea sa ramana in umbra? Caci Patriciu nu e un om de treaba, simpatic, care sa-i atraga pe votanti? Brusc, mogulul apare ca un actor in jocul politic, nu doar ca un "controversat om de afaceri". Si discursul lui Basescu capata substanta, legitimitate. Si ca sa fie mai rau, Patriciu isi si exprima la TV fanteziile de capitalist, spunand ca vrea sa dea afara 4 din 5 angajatii in sectorul public ce se ocupa cu taxele si finantele. Bun, niste mii de oameni care clar se vor gandi de doua ori inainte sa-l voteze pe Geoana.

Ceea ce ne duce la faza doi. Apare in scena mogulul Vantu. Il cheama la 12 noaptea pe Geoana la el acasa, cu o zi inainte de dezbaterea decisiva. Stiind cu siguranta ca Geoana are "codite" de presa si nu numai, care ii pandesc fiecare gest. In confruntare, Geoana nu are raspuns la atacul fulminant al lui Basescu privitor la vizita in ceas de noapte la casa mogulului. Mai ales ca se lepadase cu o zi inainte de Vantu, spunand public ca e "malefic". Si ca sa dea lovitura de gratie, Vantu iese in public imediat dupa dezbatere pe postul lui - Realitatea TV- si zice ca Geoana ii este vechi prieten, ca a venit la el noaptea sa se relaxeze. Mai mult, ca stabilisera impreuna ca Geoana sa se dezica de prietenia lor in public. Deci il face mincinos pe Geoana si aliat al sau intr-un plan de a prosti opinia publica. AU, asta a durut, Geoana!

Spune-mi cu cine te insotesti, ca sa-ti spun cine esti


O lupta electorala nu se poate duce fara o presa slugarnica. In varful ofensivei se afla Antena 3 pentru PSD si B1 pentru Basescu. Post dezbatere televizata intre cei doi candidati, cele doua posturi vin sa ne explice ce trebuie sa credem.
Nasul, la B1, are invitati doi pro-Basescu ce invart cutitul in ranile lui Geoana. Apare si o secventa video cu Maria Vlas, ca sa ni se aminteasca de trecutul tenebros al lui Vantu.
La Antena 3, un grup de adversari redutabili ai lui Basescu il linseaza din vorbe pe Cristian Boureanu, PDL-ist ce le rezista cu zambetul pe buze al omului ce stie ca a castigat o mare batalie. Ciutacu striga si pare aproape sa-l ia la bataie de nervi, insa nu Boureanu e vinovat de marea greseala a lui Geoana...

Si ca sa fie clar de la cine isi iau banii, tonomatele (caci nu le mai pot spune reporteri sau Televiziuni) afiseaza sondaje de simpatie (bazate pe SMS cu intrebarea cine a castigat dezbaterea TV). Iata cum arata rezultatele:


 

Pacat de niste oameni inteligenti ce isi pierd din credibilitate. Sincer, un Ciutacu sau un Radu Moraru care canta la comanda si au pareri unilaterale, orientate politic, nu sunt mult diferiti de Udrea, Videanu, Hrebenciuc sau Vanghelie. Toti o apa si-un pamant.

Tu ce proverbe crezi ca se mai aplica in campania asta? Da-ti cu parerea: