1.16.2008

Studiu Balanta Work - Life. Workaholic sau munca vs. viata personala

Recent o companie din Romania a desfasurat un foarte interesant studiu privitor la fenomenul "statul peste program". Iata cateva concluzii interesante:

  • tendinta de a sta peste program creste pe masura ca numarul angajatilor dintr-o companie e mai mare
  • angajatii cu vechime in munca mare stau mai putin peste program (caci le-a venit mintea la cap)studiu workaholic cine sta peste program
  • un motiv des invocat este volumul prea mare de munca. Oare chiar muncesc romanii asa mult?
studiu workaholic de ce se sta peste program"Printre primele semnale de alarma care apar atunci cand o persoana are tendinta spre sau chiar manifesta un comportament de tip workaholic este instalarea stresului si slabirea treptata a starii de sanatate. Doar 6,55% din respondenti sustin faptul ca se simt relaxati dupa ce isi incheie programul de lucru. Procentul de 74,24% se simte afectat de stres in functie de anumiti factori, iar 19,21% sunt stresati tot timpul. Efectele se resimt imediat in starea de sanatate, 36,17% din cei care se simt in permanenta stresati au suferit in ultimul an de o boala grava cauzata de nivelul ridicat de stres. Surpinzator a fost rezultatul obtinut din partea celor care se simt stresati in functie de anumiti factori: 97,23% dintre acestia s-au confruntat cu cel putin o boala provocata de stres in ultimul an. De cele mai multe ori, atunci cand acesti respondenti s-au imbolnavit datorita stresului provocat de locul de munca si de responsabilitatile aferente acestuia, organizatia nu s-a implicat in sustinerea lor. Doar 16,22% din cazuri au primit suport din partea celor din compania pentru care lucreaza"

Mai vedem ca romanii sunt stresati rau de munca (doare vreo 40% vin cu placere la munca). Asta stiam, intr-o tara in care e mai usor sa furi. In final aflam ce regrete au romanii dupa ce stau prea mult la munca si ce nu apuca sa faca (sa stea cu familia, pe care o pun in urma carierei, de exemplu).

Deci care ar fi solutia? Comentati, cei care aveti experienta la statul peste program...

Studiul Balanta Work-Life partea 1
Studiu Balanta Work-Life partea 2