1.29.2008

Top 10 cele mai rele lucruri pe care le poti spune la serviciu

Citeam pe cnn.com si am dat de aceasta stire: Top 10 cele mai rele lucruri pe care le poti spune la serviciu. Hm, ia sa vedem ce ne mai invata firmele americane ca nu avem voie sa zicem. Pregatiti-va. Cele mai rele 10 lucruri de spus la serviciu in opinia angajatorului din State:

1. Nu e treaba mea

Ups! M-au lovit aici! Zic ei sa fiu amabil si sa ajut chiar daca nu e treaba mea, pesemne imi imbunatateste karma si imaginea. Am retinut partea cu sa fiu amabil.

2. Da, nici o problema (daca nu o zici sincer)
Adica sa nu dai sperante ca vei face ceva si sa nu faci. Hait, pai dupa numarul 1 eu asa intelesesem, ce facem aici? Adica sa nu refuz si sa si fac treaba altora? Astia propovaduiesc comunismul sau ce?

3. Nu mai spune nimanui ca stii de la mine, dar ...
Ni se explica cum sa tinem un secret si sa nu barfim colegii. Buna asta, stati sa o notez undeva sa nu uit.

4. N-am mai avut o marire de salariu de ani de zile
Sa nu folosim asta pe post de introducere la o negociere salariala. Cica productivitatea se plateste si nu longevitatea. Sa venim cu dovezi de productivitate. Aha! Deci asta era trucul. Si pe alea de unde le luam? Nu zic...

5. Nu e vina mea
Sa nu fie primul lucru cand il spui atunci cand apare seful cu o problema. Pai si 13 ani de scoala ce ne invata pe noi? Nu tocmai cum sa dai vina pe altul? Da politicienii ce ne invata? Ma mai gandesc la asta.

6. Ca sa fiu sincer, ...
Zice ca in metalimbaj aceasta formulare sugereaza nesinceritatea. Corect, cine zice asa da de inteles ca in general nu e sincer si doar acum se chinuie sa para asa.

7. Cu cine ai votat?
Asta tine de sistemul lor de a fi political correct. Nici la noi nu e o intrebare grozava.

8. M-am matolit asa de tare asta noapte, ...
Sa nu zicem asa ceva mai ales sefului. Da prost. Pai si daca el a fost acolo? Sau mai rau, daca el zice asta cum ar trebui sa reactionam?

9. N-am avut timp sa fac si asta
Sa nu zicem ca nu am avut timp fiindca toata lumea e ocupata si sarcinile nu sunt optionale. Sa refuzam de la inceput sau sa cerem de la inceput un termen rezonabil. Gata, m-au dezarmat, adica nu ai voie sa zici ca nu e treaba ta, nu ai voie sa refuzi, n-ai voie sa accepti fara sa si faci, nu ai voie sa dai vina pe altul si nici sa te scuzi. Pai intreg ecosistemul romanesc din jurul serviciului se duce naibii daca facem asta.

10. Faci asa, sau...
Si cu asta au pus capac. Nu mai ai voie sa dai ultimatumuri si sa iti ameninti colegii. Pai si atunci cum sa comunici cu ei?

Autorul acestei liste se jura ca a creat-o ca urmare a experientei sale de 23 de ani in management. Eu cred ca e un bullshit aruncat in piata pentru fraierii care musca orice incepe cu "top 10" si preiau stirea. Ca americanii astia inghit orice si fac din ea stire importanta.

Orice asociere cu persoanele de fata e pur intamplatoare :)