1.31.2008

Nuduri in greva. Modelele se razvratesc!

In Italia modelele profesioniste care pozau nud pentru artisti au intrat in greva. La ei asta inseamna ca s-au imbracat la loc si au refuzat sa mai pozeze nud. Ba mai mult, 30 dintre ei au imitat opere de arta celebre la intrarea in Universitatea Sapienza din Roma.

Cererile: recunoastere profesionala si contracte de munca full time. In ciuda faptului ca ar putea fi imortalizati de vreun mare artist intru celebritate, cetatenii respectivi se plang de conditiile de munca (multe ore la rand in pozitii incomode) si de salariul mic.

Acum, expertii zic ca pe vremuri nu erau modele profesioniste. Pozau logodnica, o prostituata sau vreun servitor. Marii artisti nici nu aveau nevoie de modele.

Comentariul meu:
1. Eu nu vad de ce trebuie sa existe o discriminarea intre modelele nud si cele imbracate. Pai nu sunt toti oameni?
2. Cred ca si pe vremuri modelele protestau.
Parca si o vad pe Mona Lisa: "Bre, mai stau mult zambind ca proasta, ca la 2 e o executie in piata si am prins loc in primul rand." Sau pe regina Elisabeta I a Angliei: "Da-i mai repede din penel ca ma mananca gatul de la gulerul asta incomod si trebuie sa plec sa duc un razboi." Ca sa nu mai zic de vreun model al lui Rodin: "Nene, alo a lu' Rodin, mi-a amortit mana aia de cat am tinut-o asa intinsa. Ia baga matale viteza in ciocanel. Arta zici? Stii ce, mai lasa-ma! Vere, tine-ti tu stanga intinsa, uita-te la ea si sculpteaza cu dreapta ca doar tot 5 degete ai si matale!"
3. Oare ce calificari iti trebuie in ziua de azi sa fii model profesionist? Italienii ziceau ca dau un interviu, evalueaza experienta si personalitatea si pe urma ii aleg pe cei mai draguti. Singura conditie e sa fii rezistent la frig.

Sincer, voi ati poza nud in conditiile astea?