12.05.2007

Un om in jungla urbana

Astazi, ora 20.00. Haos in Bucuresti. Ploaie, balti, oameni nervosi. Dupa 20 de minute de asteptat in tramvai ma dau jos in ploaie si ma apuc cu mainile de cap. Intersectia de langa pasajul Marasesti blocata toata. Masini, injuraturi.
Explicatia? Au pornit tramvaiele cate 5, sa nu le atace buldozerele. Si se pare ca erau mai multe buldozere, ca tramvaie blocate erau vreo 10 pe sens :)

Blocajul tinea pana la Mall Vitan, care era incercuit de o centura de masini populate de soferi nervosi care nu aveau unde sa se duca. O tipa imi spune cu un zambet pe fata ca s-a dat jos din masina si a luat-o pe jos, ca nu mai suporta. Parea oarecum eliberata, cu cizmele ei albe, topaind printre balti. Altii ma intreaba daca pot trece de intersectie. Azi nu, le raspund. Ca la noi la nimeni.

Ajung la lift si ma intalnesc cu vecinul meu de bloc, turc sau din Orientul Apropiat, nu l-am intrebat niciodata. Un tip politicos, calm si modest. Il intreb exasperat daca e cu masina si imi zice ca nu. Dar ca a stat o ora jumate in intersectie. Mirat, il intreb de ce? Imi raspunde ca a vazut ca e blocata si a incercat sa dirijeze traficul. Un om strain de aceasta tara a simtit ca poate ajuta si a stat in ploaie sa-si ajute semenii. Fara sa aiba nici un fel de obligatie. A venit la un moment dat politia, a lasat o masina de pompieri sa treaca si au plecat politistii. Si a plecat si el: "cand sofer roman a injurat la mine".

M-am rusinat de neghiobia noastra si i-am urat sincer o seara placuta.

Atat.