12.06.2007

Vot privilegiat. Voteaza numai cei bazati

Ma uitam si eu pe un blog, cel al lui Ciutacu. Si ce vad acolo:

Voi fi trup si suflet alaturi de omul/partidul care va reusi sa revolutioneze sistemul electoral prin introducerea votului prin reprezentanti.

O tema interesanta, o declaratie curajoasa si o manipulare fina. Nu prea poti sa nu iei atitudine. Si cum imi place sa fiu manipulat, iata ce parere am.

Cred ca orice sistem care stabileste niste criterii pentru vot e tampit, in masura in care criteriile nu includ votul. Suna complicat, ma explic:

Votul prin reprezentanti alesi prin vot=sistemul parlamentar. Deciziile majore se iau prin vot al celor care ne reprezinta, recte reprezentanti. Fiecare voteaza conform interesului propriu. Noi ii votam sa ne reprezinte conform interesului nostru si ei voteaza conform interesului lor.

Si ne miram ca ceea ce voteaza ei ii avantajeaza direct :)

Un sistem electoral bazat prin vot prin reprezentanti presupune ca ei sa aleaga prim ministrul si presedintele.

Asta ar fi chiar deosebit, la noi se intampla invers: poporul isi voteaza parlamentarii, poporul isi voteaza presedintele, parlamentarii incearca sa-l dea jos pe presedinte iar presedintele vrea sa scada puterile parlamentului.

Dar sa revenim la vot prin reprezentanti:

vot cenzitar=doar cei bogati voteaza.
Bogatie=succes si noi vrem sa fim condusi de oameni de succes. in Romania deja se intampla, dar nu prin vot ci prin spaga. Oricum cei bogati iau decizii in locul nostru. Votul cenzitar e redundant

vot pe baza de alte criterii=doar cei speciali voteaza. Acum la vot merg 2 extreme: cei foarte nemultumiti care pastreaza o speranta si cei
care vor sa conserve situatia de fapt.
Restul, care sunt exasperati, ocupati, relaxati, nu mai merg la vot. 
Dar "exista un sistem si functioneaza", nimic nu se schimba in urma voturilor,
deci sistemul ar putea fi el schimbat fiindca e inutil.
De aceea eu propun sa voteze numai "adevaratii urmasi ai lui Traian si Dochiei", determinati 
prin teste genetice. Criteriul: ei sunt cei care sunt cei mai vechi pe aceste locuri, deci ei ar trebui sa decida ce se intampla aici si nu veneticii.

Voi ce parere aveti? Puneti un comment.